Werkwijze

BERGWANDELEN VAN HUT NAAR HUT

De klassieke manier om de bergwereld te ontdekken, is een huttentocht. Je wandelt over alpenweiden en over glooiende bergpaden, maar soms ook over technisch lastiger terrein, zoals puinhellingen en/of sneeuwvelden. Onze zwaardere tochten gaan bijna altijd over een gletsjer, hierbij worden we altijd vergezeld door een plaatselijke UIAGM gids voor de veiligheid en beste begeleiding.

Bergwandelen is niet “heel” moeilijk, maar er zijn een aantal voorbereidingen noodzakelijk. Je wilt tenslotte weer veilig bij de volgende berghut aankomen, zonder onderweg voor problemen te komen staan.

Bij onze tochten leer ik je “echt” bergwandelen. Ik leer je op eenvoudige wijze hoe je een huttentocht voorbereid en waar je op moet letten, zodat je zelfverzekerd de weg kunt vinden in de bergen. 

REISPROGRAMMA

Mijn routes zijn bijna nooit standaard. Afhankelijk van het tijdstip van de boeking van een reis en de beschikbaarheid van de accommodatie stel ik een huttentocht samen die past bij de groep. Het komt zelden voor dat ik twee keer de zelfde route loop in mijn wandelseizoen. Tijdens onze tocht kijk ik naar de prestaties van de deelnemers. Mocht het blijken dat ik met conditionele sterke personen op pad ben, dan zal ik altijd in overleg voorstellen om een meer uitdagendere route te volgen. 

Alpinatours organiseert wandelreizen in de meeste Alpenlanden. Van beginner tot gevorderd, voor iedereen is er wel een geschikte reis. 

Bijna alle gezinsreizen uit het reisprogramma worden zo opgebouwd dat iedereen met een basis conditie deze tochten kunnen volhouden. Wat wel belangrijk is, dat je als “beginner” géén tocht uitzoekt met 3 sterren of meer. Deze tochten zijn voornamelijk bestemd voor (berg)wandelaars die een zwaardere tocht niet zelfstandig aandurven, maar wel al ervaring hebben met wandelingen in de bergen. Een uitstekende conditie, géén hoogtevrees en een goede wandel-uitrusting, zijn voorwaarden om je in te schrijven voor deze reizen.  

Hoe vroeger een reis wordt aangevraagd, hoe meer je kans maakt om met alpinatours op avontuur te gaan. Om teleurstelling te voorkomen, adviseren we om niet te lang te wachten met inschrijven.  

Na aanmelding, kan er een voorbespreking worden georganiseerd bij één van de deelnemers thuis. Jullie krijgen dan al een goed beeld van wat je tijdens een reis kunt verwachten. Ik vertel dan over tal van zaken zoals o.a., hoe bereid ik mij het beste voor, wat moet je meenemen, en hoe kom je op de plaats van bestemming.

Goed, je bent helemaal klaar met je voorbereiding en komt met de juiste uitrusting op de plaats van samenkomst ergens in de Alpen, en hoe gaat het dan verder?

Vanaf dat moment val je onder de verantwoording van een berggids. Meestal ben ik dat zelf en bij de zwaardere tochten ook nog van een Oostenrijkse UIAGM berggids. Het verloop van een wandelweek in de bergen, kun je niet precies van te voren bepalen. Weersomstandigheden, conditie deelnemers en/of terreingesteldheid kunnen van invloed zijn op het programma of de route. De gids(en) zullen ten alle tijden een veilige route lopen, en zoveel mogelijk proberen rekening te houden met de wensen van de deelnemers.

Je bagage in de vorm van een rugzak zal je zelf moeten dragen. De gids controleer bij aanvang van de reis of de afgesproken materiaallijst is nagekomen. Bij teveel bagage, geeft hij/zij advies om zo min mogelijk mee te nemen, maar verantwoordelijk voor je bagage ben je zelf.

ACCOMMODATIES

Een wandelvakantie bij alpinatours is nooit standaard. Het enige dat wel klopt zijn de bezochte hutten. Alle accommodaties zijn door mij zelf bezocht, en zorgvuldig uitgekozen. Het comfort is eenvoudig, maar gastvrijheid en ‘karakter’ vind ik het belangrijkst.

Overnachten doen wij zoveel mogelijk in meer-persoonskamers, dit zijn doorgaans slaapzaaltjes van 4 t/m 8 pers. De grote slaapkamers waar meer dan 10 personen overnachten probeer ik zoveel mogelijk te vermijden, maar soms in vooral kleine berghutten is er niets anders.

Belangrijk !
Berghutten zijn géén hotels. Slaapplaatsen worden ingedeeld door de beheerder van de hut en daar hebben wij niets over te zeggen. Vooral als het druk is in de hut kan het wel eens voorkomen dat gemaakte afspraken niet geheel worden nagekomen. Wij vragen om een flexibele instelling m.b.t. de gereserveerde slaapplaatsen voor onze deelnemers. Een slaapkamer voor de hele groep inclusief gids is nu meestal standaard i.v.m. de COVID-19 protocollen.

Eten en drinken
In de gemeenschappelijke eetzaal worden smaakvolle gerechten geserveerd, en kun je iets te drinken bestellen. Het is daar vaak heel gezellig. Om 22:00 uur wordt het rustig en gaat iedereen naar bed, om vooral de volgende ochtend fit en uitgerust aan een nieuw avontuur te beginnen.

Na een aantal dagen komen we weer terug in de bewoonde wereld, en zal ik de deelnemers weer afzetten bij de startplaats.

Veiligheid:

De etappes worden zo uitgekozen dat iedereen de tocht aankan. Ik wandel meestal op goed begaanbare bergpaadjes, waar risico’s op uitglijden zoveel mogelijk worden voorkomen. Toch zal je af en toe een afgrond of los puin tegen komen, dit zijn normale ingrediënten van een huttentocht.

Voor de gezinsreizen maak ik leuke en spannende tochten met veel afwisseling, zodat ook de allerkleinsten maximaal kunnen genieten.

SAMEN DE BERGEN BELEVEN, DAT DOE JE MET ALPINATOURS